waaaa..!jAng gEun sUk sshi..\(^_+)/

waaaa..!jAng gEun sUk sshi..\(^_+)/

JOM main KLIK2!

jOm mEndErma..=)

Friday, April 1, 2011

apriL fOoL!apekAH??






Assalamualaikum..=)http://www.emocutez.com


Syukut kehadrat illahi dengan limpah & kurniaNYA,aiyaa!mcm tuan pengetua nye ucapan lop rase,huhu dapat lagi aku mengHupdatekan belog ini hari ni..


Aku pom x au kenape semenjak duamenjak ni tibe2 jadi lajin2 lop "bersihkan" belog yg bersawang nih..hoho..APEKAH??heishh=_


Ok!berbalik pade tajuk kite hari ni,"apriL fOoL!apekAH??" aku ade la citer yang nak di 'ce cite ce cite' kat korang sal April Fool ni,atau dalam istilah yang lebih mudah difahami asal usul@salasilah kewujudan nya itu..ekekeke..^_^


Sebenarnye aku copy paste la jugak ble katakan sal entry ni,haha
eh!jap2..jangan salah paham tau,i da mintak izin pon dan dah diberi keizinan jugak..http://www.emocutez.com


 Apa itu April Fool's? 

    Seperti yg kita tahu April Fool's akan diraikan dgn mengenakan sesama insan. Ada yg menggunakan taktik menipu, menghina dan bahkan ada yang sanggup menyakitkan hati org lain semata-mata untuk April Fool's..astaghfirullahalazim..dan yang paling menyedihkan apabila umat islam sendiri ada yang meraikan hari April Fool's. Meraikan hari April Fool's telah pun menjadi budaya dlm masyarakat hari ini terutama pada pelajar² sekolah dan mereka yang tinggal di asrama.

 Rasulullah bersabda : Orang munafik mempunyai tiga ciri: Dia menipu, tidak menepati janji, dan tidak menunaikan amanah. [HR al-Bukhari dan Muslim]
  
 Dengan meraikan hari ini bermakna kita tergolong dlm golongan tersebut..nauzubillah. Ini terjadi kerana masyarakat kita kebanyakkannya tidak mengetahui sejarah April Fool's. Sebenarnya tanggal 1 April ini merupakan hari kejatuhan umat Islam di Sepanyol. Mereka menyambut 1 April pada setiap tahun bagi mengingati kemenangan tentera mereka yg mengalahkan Islam dgn membunuh umat islam. Inilah sejarah yg mengaitkan April Fool dan umat islam.. 

Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama.
Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang ke barat'.Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol.
Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri.. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.

Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama.
Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang ke barat'.Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol.
Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri.. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya
merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

 Nauzubillah...

Adakah kita masih akan menyambut tanggal 1 April atau lebih dikenali dgn April Fool selepas ini? Adakah kita akan meraikan hari dimana saudara kita di bunuh oleh tentera kristian? Dimana kesedaran kita sebagai umat islam? Sanggup ke kita terus meraikan hari umt islam dibunuh? Apa yg kita dpt dari meraikan tanggal 1 April ni?  astaghfirullah..sgt menyedihkan apabila kita meraikannya dgn menghina, memperbodohkan org dgn tipu helah..sedangkan Allah berfirman..

   " Hai org² beriman, jgnlah kaum laki² menghina kaum laki² (yg lain), kerana boleh jadi kaum yg dihina itu lebih baik dari kaum yg dihina, dan jgn pula kaum perempuan menghina kaum perempuan (yg lain), kerana boleh jadi perempuan yg dihina itu lebih baik dari perempuan yg menghinakan. Jgnlah kamu mencela sesama kamu dan jgn pula panggil memanggil dgn gelaran yg tidak baik. Seburuk-buruk nama adalah fasik sesudah keimanan barang siapa yg tidak bertaubat, maka mereka itulah org yg zalim.'' (Al- Hujurat 49:11)

Selain itu...

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam juga bersabda: “Seseorang itu tidak dikira benar-benar beriman hinggalah dia meninggalkan penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan meninggalkan berdebat walaupun dia membawa kebenaran”. [HR Ahmad dan At-Thabrani]. 

Sebahagian hadis Nabi sallallahu alaihi wassalam turut memberikan amaran ke atas umat Islam daripada menakutkan orang lain sama ada secara serius mahupun bergurau. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam bersabda: “Tidak dibenarkan seseorang menakutkan seorang Muslim.” [HR Abu Daud]


Di sini jelas sudah bahawa sambutan hari April Fool's dilarang bagi umat islam kerana..

 1. Larangan menipu sudah termaktub didlm Al- Quran dan As-sunnah.

 2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk seketika. 

 3. Pengkhianatan diatas kepercayaan yg diberikan

 4. Meniru sifat buruk seperti menipu,menganiaya org lain.

 Cuba kita merenung apakah kita tergolong dlm melakukan semua itu apabila meraikan April Fool?Mudah-mudahan kita insaf dgn kesilapan lalu dan tiidak terus-menerus meraikan hari ini, ia sama dgn meraikan hari kematian saudara kita. Jika dahulu kita meraikannya atas dasar suka² dan tidak tahu tentang sejarahnya atau kerana sifat jahilnya, hari ini tiada lagi sebab kita bergelak ketawa meraikannya. Marilah kita sama² memohon keampunan dari Allah SWT..Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita. Sesungguhnya Allah itu maha pengampun..InsyaAllah Allah akan mengampunkan hambaNya yg bertaubat dan benar² insaf....

Sesungguhnya penerimaan taubat itu disanggup oleh Allah hanya bagi orang-orang yang melakukan kejahatan disebabkan (sifat) kejahilan kemudian mereka segera bertaubat, maka (dengan adanya dua sebab itu) mereka diterima Allah taubatnya; dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. (An-Nisaa 4:17)

Haa!so jangan duk menggatai2 tangan anda mau mengAPRIL FOOL kan org sangat tau,dah tau kan DOSE,sebab kita sepatutnya meratapi bukannye meraikan ermmkeyy..=_=

Sape2 yang ade niat nk kenekan kengkawan tu bwak2 la bertaubat dess..huhu
Cess,jadik ustajah lop rase,,^_^

Tpi xpe lakan sebab benda ni benda yang baik untuk dikongsi bersama..bukankah SHARING itu LOVING..ekeke

ok!till here..daa~


1 LOVE:

.Ieyra Nazari. (syanaz) on April 1, 2011 at 11:29 PM said...

^_6

Post a Comment

 

LA DOLCE AFIQAH Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino